Rohaizat tak lakukan penyelewengan - Ahmad

BUKIT MERTAJAM 18 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othman tidak melakukan sebarang penyelewengan seperti didakwa sesetengah pihak sebaliknya beliau hanya bertanggungjawab ke atas tindakan yang dilakukan rakan kongsinya.
Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan berkata, tindakan tatatertib ke atas Rohaizat berdasarkan aduan Koperasi Pekebun Getah Negeri Pulau Pinang (KPGNPP) membabitkan pembelian satu hartanah yang dikendalikan firma Saif Ariff T Jayaraj & Rohaizat.
Dalam hal itu, menurutnya, semua urusan jual beli untuk pihak KPGNPP dikendalikan rakan kongsi Rohaizat, Yusri Isahak dan diterima secara eksklusif dan dideposit ke dalam akuan klien firma tersebut di Bank Islam Cawangan Butterworth.
Tambahnya, akaun berkenaan termasuk semua surat berhubung KPGNPP ditandatangani dan diuruskan Yusri yang menjadi rakan kongsi beliau dari tahun 1999 hingga 2003.
Rohaizat, menurut Ahmad Maslan, tidak mempunyai apa-apa penglibatan dan tidak tahu-menahu tentang perkara itu.
"Ingin dijelaskan di sini bahawa, tindakan yang diambil terhadap Rohaizat hanyalah sebagai rakan kongsi yang masih ada dalam firma itu mengikut Akta Perkongsian setelah Yusri tidak lagi menyertai syarikat guaman itu.
"KPGNPP juga dalam surat yang bertarikh 28 Mac 2009 kepada Lembaga Tatatertib Peguam-Peguam telah menarik balik ke semua aduan terhadap Rohaizat berikutan semua tuntutan pihak berkenaan telah diselesaikan," katanya pada sidang akhbar di Pusat Gerakan BN di Taman Bukit Merah di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Ahmad berkata, dengan penjelasan itu juga menunjukkan bahawa Rohaizat tidak melakukan sebarang jenayah atau penyelewengan malah tiada laporan polis dibuat atau apa-apa siasatan jenayah dilakukan terhadap beliau.
Beliau menambah, tindakan yang dikenakan ke atas Rohaizat hanya berbentuk disiplin oleh satu badan yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga disiplin ahli-ahlinya.

Posted by YB Datuk Hj. Ahmad bin Hj. Maslan on 5:02 AM. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for Rohaizat tak lakukan penyelewengan - Ahmad

Leave comment

Primary top col ads

Ahmad Maslan on Facebook

FLICKR PHOTO STREAM

Secondary content column1

sidebarads

1


2011 Ahmad Maslan Blog. Hakcipta Terpelihara.
[ Login ]