Saman: Felda minta peneroka tidak terpengaruh

Saman: Felda minta peneroka tidak terpengaruh

KUALA LUMPUR 27 Ogos - Para peneroka dinasihat tidak terpengaruh dengan hasutan pihak tertentu yang mahu menyaman Felda ekoran keputusan Mahkamah Persekutuan yang memihak kepada peneroka Felda Kemahang 3 semalam.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, kekalahan dalam kes itu menyebabkan peneroka yang lain menyalah tafsir fakta dan mula memfailkan tuduhan yang sama ke atas Felda.

"Kita minta peneroka jangan terpengaruh dengan hasutan mana-mana pihak yang ingin menyaman Felda kerana memang tidak pernah wujud penipuan seperti didakwa.

"Jika tidak bersetuju dengan urusan jual beli sawit, peneroka boleh menyuarakannya kepada pihak Felda, bukannya berdiam diri dan mengumpulkan tuduhan dalam satu jangka masa yang lama," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Mahkamah Persekutuan semalam menolak permohonan Felda untuk menyemak keputusan mahkamah terdahulu yang mengetepikan permohonan agensi itu bagi mendapat kebenaran merayu.

Dengan keputusan itu, Felda diarahkan membayar ganti rugi berjumlah RM11 juta kepada penduduk Felda Kemahang 3, Tanah Merah, Kelantan.

Mengulas lanjut, Ahmad memberitahu, Felda sedang mengkaji dan meneliti tindakan undang- undang yang boleh diambil ke atas firma guaman yang mewakilinya semasa perbicaraan kes tersebut Januari lalu.

Menurutnya, nama baik Felda terjejas kerana dikatakan menipu apabila peneroka daripada Negeri Sembilan turut membuat tuduhan yang sama baru- baru ini.

"Kes Felda Kemahang 3 tidak wajar dijadikan rujukan kerana keputusan mahkamah yang tidak memihak kepada Felda disebabkan oleh kecuaian pihak peguam," katanya.

Posted by YB Datuk Hj. Ahmad bin Hj. Maslan on 2:48 AM. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for Saman: Felda minta peneroka tidak terpengaruh

Leave comment

Primary top col ads

Ahmad Maslan on Facebook

FLICKR PHOTO STREAM

Secondary content column1

sidebarads

1


2011 Ahmad Maslan Blog. Hakcipta Terpelihara.
[ Login ]