'Kalau tidak yakin, beri kepada Melayu'

'Kalau tidak yakin, beri kepada Melayu'

Komponen BN wajar berlapang dada serah kerusi jika gagal pilih calon

JOHOR BAHRU: Parti komponen Barisan Nasional (BN) yang bertanding di kawasan majoriti orang Melayu, perlu berlapang dada menyerah kerusi itu untuk ditandingi wakil UMNO, jika gagal mengenal pasti calon boleh menang di kalangan mereka, pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan, berkata pendirian mahukan calon mengikut majoriti kaum di sesuatu kawasan itu semakin jelas ditunjukkan ahli dan pemimpin akar umbi UMNO dan pengundi seluruh negara.
Katanya, pendekatan sama sudah diambil pembangkang pada pilihan raya umum lalu, apabila mereka meraih kemenangan menerusi calon mengikut kaum majoriti pengundi di sesetengah kawasan pilihan raya berbanding BN.

“Jika kita tidak jumpa calon boleh menang di kalangan komponen BN di kawasan majoriti pengundi Melayu, saya mengharapkan supaya pimpinannya berlapang dada serah kerusi itu kepada calon yang boleh menang dari parti lain.

“Apabila Perdana Menteri sebut calon boleh menang sebelum ini, maknanya ia merujuk kepada semua kaum, baik Melayu, Cina atau India. Sebagai contoh, Parlimen Hulu Selangor majoritinya Melayu pada pilihan raya umum 2008, Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletakkan calon Melayu manakala BN letak calon MIC, sebab itu parti menang kerana pengundi kawasan itu sudah lama menunggu calon Melayu menjadi wakil mereka.

“Begitu juga Bandar Tun Razak, PKR menang kerana meletakkan calon Melayu di kawasan majoriti Melayu berbanding calon MCA yang diletak BN. Ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor, dalam desakan cukup kuat mahukan calon UMNO, kita mendapat wakil cukup baik, P Kamalanathan, yang fasih berbahasa Melayu dan diterima ramai, jadi kita ambil beliau sebagai calon boleh menang BN,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan persidabahagian Kulai di sini semalam. Turut hadir, Ketua UMNO bahagian Kulai, Datuk Adam Abd Hamid dan Ketua Pemuda UMNO bahagian.

Ahmad mengulas cadangan kepemimpinan UMNO bahagian itu supaya calon UMNO dipilih mewakili BN pada Pilihan Raya Umum akan datang di semua kawasan majoriti orang Melayu termasuk di Johor.

Sehubungan itu, pada pilihan raya umum akan datang, BN perlu mengutamakan kemenangan ketika bertanding.

Posted by YB Datuk Hj. Ahmad bin Hj. Maslan on 1:46 PM. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for 'Kalau tidak yakin, beri kepada Melayu'

Leave comment

Primary top col ads

Ahmad Maslan on Facebook

FLICKR PHOTO STREAM

Secondary content column1

sidebarads

1


2011 Ahmad Maslan Blog. Hakcipta Terpelihara.
[ Login ]